Category Archives: Iskola

FASCHING 2018

2018. február 13-án, kedden – farsangfarkán – került megrendezésre a hagyományos farsangi műsoruk iskolánk német nemzetiségi osztályainak. A különböző maskarákba öltözött kisdiákok és leendő elsőosztályosok figyelmesen hallgatták a farsang történetét a 6. b osztály előadásában. Power point előadás keretében a képek segítségével is átvették a farsang hangulatát, hogyan zajlik a farsangi felvonulás Kölnben, Bonnban, milyen rémisztő álarcot viselnek a Baden-Württembergi Rottweil-ben, hogyan néz ki a Strohpuppe (szalmabáb) a magyarországi németeknél és milyen egy disznóvágás a sváboknál. Kedvcsinálóként minden osztály előadta a magyar és német műsorát, amelyben jókedvűen ropták a táncot az első osztályosok, a másodikosok vásári kikiáltókká váltak, a harmadikosok tréfás dalt adtak elő, nem beszélve a negyedik osztályról, akik csak fokozták a karneváli hangulatot. Az ötödikesek – Nóra néni segítségével – modern táncot mutattak be. Az ezt követő szünetben mindenki csillapította éhségét a finom farsangi fánkkal, majd következett a jelmezes felvonulás és a tombolasorsolás. Értékes nyeremények találtak gazdára és Szabó Zsombor 2. b osztályos tanuló lehetett a szerencsés nyertese a tortának, ami a fődíj volt. Ezután következett a tél búcsúztatása, a Strohpuppe (szalmabáb) elégetése, amit minden gyermek már nagyon várt. Reméljük valóban nem sokáig várhatunk a tavaszra: „Herr Winter! Geh’ hinter! Der Frühling kommt bald!

Bál 2017

II. Sós Dávid informatika verseny Sárospatakon

2018. január 12-én pénteken iskolánk tanulói részt vettek a sárospataki Református Gimnázium által szervezett II. Sós Dávid informatika versenyen. A versenyen három témakörben kellett a tudásukat megmutatni diákjainknak: informatikai ismeretek (teszt), szövegszerkesztés, prezentációkészítés.

Nevezett tanulóink: Dókus Marcell, Orosz Zalán Zétény, Al-Hag Ádám Nashwan (Esze T. Tagint.), Jánoskovics Norbert (Esze T. Tagint.).

A tanulók eredményesen oldották meg a feladatokat, s csak kis pontszámeltérések voltak.
8. osztályos kategóriában Jánoskovics Norbert ért el II. helyezést.

Gyakorlati feladatok témái a következők voltak:

7. osztály

Szövegszerkesztés: A magyarországi rockzene története

Prezentációkészítés: Naprendszerünk bolygói

8. osztály

Szövegszerkesztés: A bűvös kocka

Prezentációkészítés: A kárpátok

A feladatok javítása közben büfé és filmvetítés fogadta a gyerekeket, míg a kísérőtanárok számára bemutatásra került az iskola ipari robotja és 3D nyomtatója.

Naár János, felkészítő tanár

 

WEIHNACHTEN 2017

A német nemzetiségi osztályok – a hagyományokhoz híven – az iskolánkhoz közel eső, szép piarista templomban tartották karácsonyi műsorukat. A magyar és német karácsonyi versek, a jelenetek, (a szálláskeresés – Herbergssuche ) az elmaradhatatlan dalok (Stille Nacht, Oh, Tannenbaum, Mennyből az angyal, Dicsőség…) és Gergely Emőke 6.b osztályos tanuló gyönyörű fuvolajátéka a karácsony hangulatához méltó környezetben csendült fel.

Köszönet illeti a tanulókat és az őket felkészítő tanítókat: 1.b: Feketéné Prokop Dorottya, Horváth Teri, 2.b: Kőrösiné Báncsiki Beáta, Feketéné Prokop Dorottya, 3.b: Deutsch Eszter, Dudás Lászlóné, 4.b Polyák Csilla, Dudás Lászlóné, 5.b: Feketéné Prokop Dorottya, 6.b: Dudás Lászlóné, ének: Dr. Kötelesné Csehi Zsuzsa, hangosítás: Naár János

FROHE WEIHNACHTEN! GLÜCKLICHES NEUES JAHR!

Sátoraljaújhely, 2017. december 21.

Dudás Lászlóné, német nemzetiségi tanító    

Christmas Party 2017

2017.12.20-án került megrendezésre intézményünk karácsonyi műsora. Az itt készült képeket a bejegyzésben tekinthetik meg.

Adventszeit 2017

A karácsonyra való készülődést iskolánk német nemzetiségi osztályaiban mindig megelőzi az adventi időkről való megemlékezés. Az idén is felelevenítettük az adventi népszokásokat (Adventskranz, Barbara-Tag, Nikolaus-Tag,  Luzia-Tag – adventi  koszorúkészítés, a Borbála-ág, a Mikulásvárás, és a Luca-nap). Minden héten újabb gyertya gyulladt meg az adventi koszorún és az azt követő műsorral is ráhangolódtak a gyermekek a közeledő ünnepre.

A műsort az 5.b, 6.b, 7.b osztályok adták, hangosítás: Naár János, felkészítő tanárok: Feketéné Prokop Dorottya, Tarrné Varga Erzsébet, Dudás Lászlóné