Monthly Archives: november 2015

Advent a német nemzetiségi osztályokban

A német nemzetiségi osztályoknál már régi hagyomány az adventről való megemlékezés, az adventi gyertyagyújtás és a hozzákapcsolódó műsor megtartása. Így volt ez november utolsó péntekén is, az 5. b osztály előadásában németül és magyarul ismerhették meg a tanulók az advent jelentését, a hozzákapcsolódó szokásokat. A gyermekek megtudhatták, hogy az adventi koszorú készítése Németországból, Hamburgból ered. Az advent szó eljövetelt  jelent, Jézus születését várják a keresztény emberek. Ilyenkor már nem illett vigadozni. Az emberek még több jócselekedetet hajtanak végre és igyekeznek szeretettel fordulni embertársaik felé. Szó esett az András-napi jövendőbeli jóslásokról, megismerhették Szent Borbála életét és hogy miért kell ilyenkor almafaágat virágoztatni. Majd meggyulladt az első lila gyertya az adventi koszorún. A műsort egy hangulatos gyertyás tánc zárta, ami a fényről, a karácsony eljöveteléről szólt.

Sátoraljaújhely, 2015. november 27.

Dudás Lászlóné, német nemzetiségi tanító 

Márton-nap

2015. november 12-én az iskola német nemzetiségi osztályai ismét megtartották a hagyományos Márton-napi műsorukat. A gyerekek már hetekkel előtte lázasan készültek erre a napra, Szent Mártonról szóló német dalokat tanultak, lámpásokat készítettek, gyakorolták a német táncokat. A műsor előtt “libakereső” verseny zajlott az iskola udvarán az alsó tagozatos tanulók részvételével. A versenybe az angol tagozatos osztályok tanulói is bekapcsolódtak. Majd a sötét beálltával kezdődött a program: az első és második osztályos tanulók Hlinyánszki Tamás vezetésével sváb táncokat adtak elő. Ezt követte az 5.b osztály műsora: hangulatos lampionos tánc után prezentáció kíséretével megismertették a szülőkkel, gyerekekkel Szent Márton életét, majd eljátszották az ismert jelenetet, amikor Márton megosztja köpönyegét egy koldussal. A lampionkészítő verseny eredményhirdetése következett, ahol a tanulók értékes díjakat vehettek át, a közönség pedig megcsodálhatta az ötletesnél ötletesebb lámpásokat. Ezután mindenki libazsíros kenyérrel csillapíthatta éhségét, megcáfolva a mondást: “Aki Márton-napján libát nem eszik, egész éven éhezik!”.
Az estét a lampionos felvonulás zárta, a gyerekek a város főteréig vonultak német dalokat énekelve, itt elkészültek a csoportképek majd a lámpásokat elfújva, jó hangulatban indultak haza a gyerekek.

Dudás Lászlóné német nemzetiségi tanító