Monthly Archives: december 2016

Christmas Party 2016

dsc_9752

Weihnachten im Karlsdorf

A Károlyfalvi Német Nemzetiségi Önkormányzat szervezésében minden év decemberében a faluházban megrendezésre kerül a karácsonyi ünnepség a falu lakói számára. Hangulatos, családias körben mutatta be a falu/településrész német nemzetiségi óvodásai német és magyar nyelven karácsonyi műsorukat. Ezt követően a Kazinczy Ferenc Általános Iskola német nemzetiségi osztályait képviselő gyermekcsoport adta elő német és magyar nyelvű műsorát, amiben hangszeres előadás, ének is szerepelt. A fellépő tanulók többsége az itteni nemzetiségi óvodába járt, illetve rokoni szálak kötik őket a településhez: Dankó Luca 4. b, Dankó Boldizsár 2. b, Gergely Emőke 5. b, Gergely Zselyke 7. b, Szűcs Vince 6. b osztályos tanulók. Az iskolásokat a német nemzetiségi kórus és az itt élő fiatalok karácsonyi műsora követte. Köszönet Szebényi Gáborné Deutsch Zsuzsa nemzetiségi önkormányzati vezetőnek és a vezetőség tagjainak, hogy minden évben biztosítják a lehetőséget tanulóink számára, hogy részesei lehessenek ennek a bensőséges ünnepségnek.

Sátoraljaújhely, 2016. december 17.

Dudás Lászlóné, német nemzetiségi tanító

Weihnachten 2016

 A német nemzetiségi osztályok a hagyományokhoz híven, idén is az iskola mellett található piarista templomban tartotta év végi karácsonyi ünnepségét. A gyönyörű templomi környezet igazán illett a karácsonyi hangulathoz: minden gyermek áhítattal hallgatta a szép karácsonyi történeteket, verseket, hangszeres előadásokat, betlehemi jelenetet, amelyek magyar és német nyelven egyaránt felcsendültek. Köszönet a felkészítő tanároknak: Kőrösiné Báncsiki Beáta, Deutsch Eszter, Polyák Csilla, Brőszth Eleonóra, Feketéné Prokop Dorottya, Dudás Lászlóné, dr. Kötelesné Csehi Zsuzsa

Frohe Weihnachten! Boldog karácsonyt!

2016. december 16.

Dudás Lászlóné, német nemzetiségi tanító          

Adventi gyertyagyújtás

A német nemzetiségi osztályok minden évben megemlékeznek az adventi időben is a magyarországi német és németországi népszokásokról. Az első gyertyagyújtás alkalmával megismerhették az adventi koszorú történetét, ami Németországból, Hamburgból származik.

Ezen alkalommal emlékeztünk meg Borbála napról /Barbara Tag, a szent életét megismerhették, valamint a Borbála naphoz fűződő szokásokat: gyümölcsfaág hajtatása, Barbara Gärtchen, Borbála kertecskéje, vagyis búzamagvak hajtatása karácsonyra. Végezetül egy szép gyertyás tánccal kedveskedtek a gyermekeknek a 6. b osztály tanulói.

A második gyertyagyújtás alkalmával az 5. b osztály a magyarországi német Mikulást mutatta be, valamint a Münchenből származó adventi kalendárium történetét.

A harmadik gyertyagyújtásnál a Luca naphoz fűződő német és magyar szokásokkal ismerkedtek a gyermekek a 7. és 8. b osztály tanulói által.

Felkészítő tanárok: Dudás Lászlóné és Vargáné Tarr Erzsébet