Monthly Archives: február 2017

Fashing 2017

2017. február 28-án, farsangfarkán, am Faschingsdienstag/farsang keddjén került megrendezésre a német nemzetiségi osztályok számára a hagyományos farsangi mulatság. A 6.b osztály ismertette a farsang eredetét, a különböző német és sváb hagyományokat. Megismerhették a tanulók mi az a „Weiberfastnacht” vagy „gumpiger Donnerstag” – asszonyfarsang, vagy ugrándozós csütörtök, – hogyan vágták le a disznót, „Schweineschlacht”, mi az a „krepli”(fánk). Ezt követően vidám farsangi dalokat adtak elő a tanulók németül és magyarul. Fergeteges hangulatot teremtett a 4.b és 5. b, akik egy Pa-Dö-Dö számmal illetve egy szamba tánccal rukkoltak elő a hagyományos „Liebe Schwester…” és a „Wenn du lustig bist…” c. dalok mellett. A műsor a jelmezfelvonulással folytatódott, ötletesnél ötletesebb jelmezeket láthattunk. Majd a tombolasorsolás következett, fődíjként egy tortát lehetett nyerni. Köszönjük a szülőknek az értékes tombolatárgyak felajánlását és a finom süteményeket!

Végezetül elégettük a telet jelképező „Strohpuppe-t”, hiszen ezt már mindenki alig várta.

Alaf! Helau! Nari-nara!

Sátoraljaújhely, 2017. február 28.

Dudás Lászlóné, német nemzetiségi tanító

Divattervezői rajzpályázat

Miskolcon a Hermann Ottó Múzeum Kiállítótermében tanítványaink a divattervezői rajzpályázat kiállítás-megnyitóján és ünnepélyes eredményhirdetésén vettek részt.
Helyezést ért el Schirling Dalma 6.b osztályos tanuló, a többiek emléklapot és Matyó Népélet című kiadványt kaptak.

Szabóné Jancsurák Rozália

Rendhagyó német népismeret óra

Iskolánk német nemzetiségi osztályai rendhagyó német népismeret óra keretében „A debreceni gyufagyárban kezdődött… „A Tokaj-hegyaljai svábok kényszermunkára hurcolása a Szovjetunióba” címmel ismerkedtek meg a második világháború utáni, elsősorban a német nemzetiségieket érintő igazságtalan és embertelen intézkedésekkel. Több tízezer, német nemzetiségű, német családnevet viselő férfiakat és nőket, fiatalokat és időseket -14 éves kortól 60 éves korig – hurcoltak el a több ezer kilométerre lévő oroszországi bányákba, munkatelepekre „egy kis munkára” málenkij robotra – jóvátétel címen. Ezt a szomorú eseményt dolgozta fel Scholtz Róbert régész, történész, abból az apropóból, hogy a 2016-os évet a kormány az elhurcoltak emlékévének nyilvánította. A vándorkiállítás anyagául felhasználta a hercegkúti, rátkai túlélők dokumentumait, valamint levéltárak hiteles iratait.

Biztonságos Internet Nap a Kazinczyban

Intézményünkben minden pedagógus nagyon fontosnak tartja a biztonságos internethasználatot. A mai élet része a digitális világ, melyben a mai tanulók felnőnek. Ezek a diákok az informatika világában Z generációnak nevezett nemzedék. Ennek a generációnak jellemzője, hogy kialakulásában a technika száguldó fejlődése játszott rendkívül fontos szerepet. Az 1990-es évek végén születettek és az annál fiatalabbak beleszülettek („digitális bennszülöttek”) a digitális technológiák világába, amelyben már elképzelhetetlen élni a Web 2.0, mobiltelefonok, más digitális és kommunikációs eszközök használata nélkül. A technika és programok világa mind szép és jó, de meg kell tanulni okosan kihasználni és fel kell állítani magunkban, személyiségünkben olyan gátakat, melyek megóvnak minket káros hatásaitól.