Monthly Archives: szeptember 2017

Karlsdorf

Iskolánk német szakkörének tagjai  2017 szeptemberében felkeresték a német nemzetiségi városrészt, Károlyfalvát/Karlsdorf-ot. Első utunk a katolikus templom kertjébe vezetett, ahol  a Németországból, Baden-Württemberg tartomány Denkingen településéből származó követ tekintettük meg. Ezt a követ arról a környékről hozták, ahonnan a falut alapító 12 német családnak jelentős része származott. Majd Karajz Margit sekrestyés mutatta be a templomot, történetét, az itteni szokásokról mesélt. Felkerestük a falu legrégebbi házait. Az egyik régi ház belső berendezéseit is megszemlélhettük, bepillantást nyerhettünk ezáltal a régi falusi életbe. A falu főutcáját járva kerestük a német feliratokat, és egy régi bolt falán fel is fedeztünk egyet: „Lebensmittel, Stufi Presso” felirattal, továbbá a faluházon még látható a német és magyar zászló és a falu címere. Nagyon hangulatosak a főutcán található régi kutak, és egyre többen igyekeznek felújítani a régi portákat. A kirándulás jó alkalom volt arra, hogy amit a német népismeret tantárgy keretében Károlyfalváról tanulnak a gyerekek az órán, azt a valóságban is megtapasztalják.

Sátoraljaújhely, 2017. szeptember 19.

Dudás Lászlóné, német nemzetiségi tanító


Alsóregmecen járt a 2. a osztály napraforgó aratáson

Iskolánk 2.a osztályos tanulója Czók Gréta, akinek nagypapája, Fábián Imre mezőgazdasági vállalkozó meghívására az osztály részt vehetett egy délutáni napraforgó aratáson.

A tanulóknak nagy élmény volt közelről megszemlélni a hatalmas gépeket: kombájnokat, traktorokat.

Végig nézhették az aratást, a termény ürítését is. Bekukkanthattak a termény szárítóba is, ahol mindenki megtömhette zsebeit a finom napraforgómaggal.

Pásztorné Dóri Mónika, osztályfőnök

Nyári sporttábor- Kácsárd

Nyári sporttáborban, Kácsárdon volt iskolánkból 36 tanuló.

A jó hangulatban eltelt táborban különböző edzéseken vehettek rész a tanulók. Elsősorban labdajátékok: foci, kézilabda, tollaslabda, játékos sorversenyek, túrák, úszás, íjászat és lövészet területén fejlődhettek a diákok.

A tábortűznél mindenki azt mondta, hogy „Jövőre ugyanitt találkozunk!”

Pásztorné Dóri Mónika, táborvezető