Daily Archives: 2017-10-09

Október 6. – az aradi vértanúk napja

Magyarország az 1848/49-es forradalmat és szabadságharcot egy polgári jellegű, modern, a feudalizmust felszámoló és a Habsburg Birodalmon belül nagy önállósággal bíró új ország megteremtéséért vívta. Bár a szabadságharc 1849 tavaszán még nagy magyar győzelmeket hozott, Ferenc József császár fő szövetségesétől Oroszországtól kért segítséget és elérte a fordulatot. A hatalmas cári haderő eltiporta a több mint egy éve folyó harcokban kivérzett magyar seregeket.

1849 október 6 –án a majdnem egy éven át tartó szabadságharc befejezését követően az ifjú Ferenc József császár súlyos büntetés kiszabásával akarta megüzenni a magyaroknak: birodalmában nem tűri a lázadást. A császár tizenhárom magyar honvédtábornokot ítéltetett halálra, mindegyiküket nyilvános és megszégyenítő kivégzéssel sújtva.

A halálra ítéltek mindannyian ugyanazon ügyért harcoltak: a magyar szabadságért és a magyar haza megújulásáért.

A szabadságharc során több ezer magyar katona halt meg. Az ő emlékükre intézményünk 5.b és 7.b osztályos tanulói színvonalas műsorral mutatták be az akkor történteket, s a méltó megemlékezésen lerótták tiszteletüket az akkori szabadságért harcoló elesett katonák előtt.

A megemlékezést követően Szőnyiné Takács Ágnes igazgatóhelyettes asszony az 5. osztályos tanulók számára a Nemzeti Hitvallást, a 8. osztályos tanulók számára pedig Magyarország Alaptörvényét adta át névre szólóan.

A műsort összeállította: Dr. Kötelesné Csehi Zsuzsa

ERNTEDANK 2017

„Der Herbst, der Herbst, der Herbst ist da…” Itt van ismét az ősz, énekelték a német nemzetiségi osztályokban a gyermekek, amikor 2017. szeptember 28-án délután megrendezésre került az immár hagyományos Erntedank- termésáldás, szüreti ünnep. Az ünnepet nagy készülődés előzte meg, a tanulók terméseket gyűjtöttek, amit egy kis oltáron elhelyeztünk az iskola folyosóján. Szókártyán feltüntettük a német nevét a terméseknek, így könnyedén megtanulhatták a szavakat a gyerekek. Minden osztály készült magyar és német dalokkal, versekkel, jelenetekkel. Feldíszítették a folyosót, a termeket. A műsor keretében a 6. b osztály ismertette a hagyomány eredetét németül és magyarul is. Majd minden osztály előadta kis műsorát, amivel nagyon jó hangulatot teremtettek. Ezt követően mindenki elfogyasztotta a finom lekváros kenyeret, amihez ízletes szörpöt kóstolhattak. Játékkészítés nélkül nem múlhatott el a délután, volt aki magvakból készített faliképet, volt  aki színes papírból varázsolt elő különböző terméseket. Köszönjük a szülőknek és a felkészítő tanítóknak, hogy ilyen jó hangulatban sikerült eltöltenünk ezt a szép szeptemberi délutánt.

(Felkészítő tanítók:  1.b osztály: Feketéné Prokop Dorottya, Horváth Teri, 2.b osztály: Kőrösiné Báncsiki Beáta, Benkőné Edina, Prokop Dorottya, 3.b osztály: Deutsch Eszter, Dudás Lászlóné, 4.b osztály: Polyák Csilla, Dudás Lászlóné, 5.b osztály: Prokop Dorottya, 6.b osztály: Dudás Lászlóné)

Sátoraljaújhely, 2017. szeptember 28.

Dudás Lászlóné, német nemzetiségi tanító