Monthly Archives: november 2018

“Csodálatos emberi test” vetélkedő

2018. nov. 26-án délután a Szerencsi SzC Sátoraljaújhelyi Kossuth Lajos Gimnázium által rendezett „Csodálatos emberi test” című vetélkedőn vettek részt iskolánk diákjai. A vetélkedőn 3 fős csapatok indultak. Az egyik csapat tagjai: Madarász Brigitta, Batta Viktória, Kazár Krisztina voltak. A másik csapat tagjai: Maros Levente, Dókus Marcell és Fabók Balázs voltak. A közép mezőnyben végeztek. A gyerekek nagyon élvezték a változatos programokat, örömmel vettek részt a rendezvényen.

Kerli-Hutka Renáta, biológia tanár

MARTINSTAG 2018

Iskolánk német nemzetiségi osztályai – a hagyományokhoz híven – ismét megrendezték a Márton – napi /Martinstag ünnepséget november 13-án. A tanulók előzetesen felelevenítették a Márton – napi dalokat, szent Márton legendáit: a köpönyegosztást, a püspökké avatás történetét. A kicsik rajzokat készítettek, a nagyobbak a termeket díszítették a jellegzetes libaformákkal. Az előzetesen meghirdetett lámpáskészítő versenyre különösen az alsó tagozatos tanulók neveztek be az ötletesnél ötletesebb lámpásokkal. Szülők, gyerekek egyaránt várták a szent Mártonról szóló történetet, amit az éven a 6. b osztályosok adtak elő. Ezután nem maradhatott el a cukorkaosztás sem, amit „szent Márton” és segítői végeztek. Ezt követte a 8. b osztály hangulatos lámpás tánca, majd a várva-várt eredményhirdetés: 24 lámpást kellett értékelni a zsűrinek. Minden tanuló örült a jutalomnak: német nyelvű foglalkoztató újság kicsiknek, magazin a nagyobbaknak, valamint rajzeszközök. Majd a finom uzsonna (libazsíros kenyér lila hagymával) következett, hiszen eleget kellett tenni a mondásnak: „Aki Márton napján libát nem eszik, az egész éven át éhezik!” Mivel besötétedett, jókedvűen elindultak a gyerekek a városba világító lámpásaikkal német dalokat énekelve és egy szép este emlékével tértek haza.

Köszönet a szülőknek a versenyre való készülésben, az osztályfőnököknek az előkészületekben.

A műsort betanították: Feketéné Prokop Dorottya, Tarrné Varga Erzsébet

Sátoraljaújhely, 2018. november 13.

Dudás Lászlóné, német nemzetiségi tanító

 

Prezentációkészítő verseny nyolcadikosoknak!

Kedves Nyolcadikosok!

Az V. István Katolikus Szakgimnázium és Gimnázium idén is meghirdeti a prezentációkészítő versenyt.

A téma, amellyel kapcsolatban várják a pályamunkákat: Vizek, vízpartok élővilága

A következő témák közül választhattok:

  • Kedvenc vízinövényem
  • Kedvenc víziállatom
  • Érdekes tények
  • Környezetvédelem
  • Hasznos információk

A prezentációban használjatok minél több effektet, hangot, videót és a témához illeszkedő áttűnéseket!

Színesítsétek a munkátokat képekkel, elegáns betűtípussal!

Ügyeljetek rá, hogy a prezentáció ne legyen túl rövid, vagy túl hosszú!

Az eredményhirdetésre a Keri informatikai szakmai napja keretében, december 7-én fog sor kerülni, melyre mindenkit szeretettel várnak. Ezen eseményen a győztes pályamunka bemutatásra kerül.

Pályamunkákat 2018. 11. 30.-ig a következő emailcímekre várják:

  • petercsaklori@gmail.com
  • smandi8185@gmail.com

 

A levél tárgya: Verseny, prezentáció

Az elkészült munkákról egy másolatot küldjetek el számomra is! (naarjanos@gmail.com)

A prezentációból ne felejtsétek ki a neveteket és iskolátok megjelölését! 

 

Naár János, informatikatanár

Halloween

2018. nov. 8-án ismét megemlékeztünk iskolánkban a Halloweenről. Az alsó tagozatosok félelmetes jelmezekbe öltözve igyekeztek elkergetni a túlvilági szellemeket. Különböző erőpróbákon vettek részt kísértet házban jártak, vérivó versenyen jeleskedtek. A szülők alkalomhoz illő Halloween-i süteményekkel kedveskedtek a gyerekeknek. A felső tagozatosoknak diszkót tartottunk. Reméljük, a rendezvény sikere továbbra is folytatódik.

Kerli-Hutka Renáta mk. vez.

Pinokkió

2018. október 25-én a német nemzetiségi iskolák számára a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Német Területi Nemzetiségi Önkormányzat német nyelvű színházi előadást szervezett. Iskolánkat 50 tanuló képviselte, akik a Latabár Színházban a szekszárdi Deutsche Bühne, Német Színház előadásában a Pinocchio/Pinokkió című mesejátékot nézhették meg a rátkai, hercegkúti, károlyfalvi és sárospataki német nyelvű osztályokkal, csoportokkal együtt. A gyerekek jól érthető, színvonalas produkciót láthattak. Az előadással lehetőség nyílott az irodalmi német nyelvnek a különböző szituációkban történő hallás utáni értésének gyakorlására. Köszönet illeti a szervezőket: Stumpf Andrásné elnököt és Szebényi Gáborné elnökhelyettest.

Sátoraljaújhely, 2018. október 25.

Dudás Lászlóné, német nemzetiségi tanító

,,Szabadnak születtünk”

,,Szabadnak születtünk”

Ezzel a címmel állított színpadra megemlékező műsort iskolánk 8.a osztálya két 7.b osztályos tanuló közreműködésével. Nemzeti ünnepünk alkalmával az 1956. október 23-a és november 4-e között történtekre, és azok következményeire emlékeztek.