Az október 23-i nemzeti ünnep tiszteletére megrendezett műsor a Kazinczy Iskolában

,,Az élet legszebb pillanatait nem lehet pénzért megvenni, sem szavakkal körülírni. Csak átélni lehet őket, és megőrizni a szívünkben.”
(Ismeretlen szerző)

Ki szívét osztja szét címmel a 8.a osztály tanulói irodalmi-történelmi összeállítással készültek, a múlt üzenetéhez híven,felelevenítve az 1956. október 23-a és november 4-e között Magyarországon történteket. Nem könnyű általános iskolásként megérteni ezeket az eseményeket: a szovjet megszállást, az erőszakot, a zsarnokságot, az igazságtalanságot, melynek következményeként elemi erővel tört felszínre a szabadságvágy, majd a béke és harmónia iránti törekvés.

A szereplő tanulók a mindennapi teendőik mellett szorgalmasan készültek a 2017. október 20-i, ebédlőben megrendezett iskolai előadásra, melynek elnevezését a műsorban is felcsendülő Kormorán-szám ihlette. Persze a dal refrénjét, ha egy összetett mondat egyik tagmondataként értelmezzük, akkor is nagy jelentősége van a szereplő gyerekek számára: hiszen magyar nyelvtan órákon fontos tartalmi elemként jelenik meg a bonyolultabb szerkesztésű mondatok világa, vagyis nyelvtani mintamondatként is megállja a helyét ez a cím: Ki szívét osztja szét. Ne felejtkezzünk meg arról sem, hogy e négy szó, milyen gazdag jelentéstartalommal bír mindannyiunk számára. A színpadkép láttán ezt éreztük is. Megérintett minket, nézőket a szárnypróbálgató tehetségígéretek igyekezete a mind tökéletesebb színpadi jelenlét és játék érdekében. Ezek a végzős tanulók biztos, hogy nem felejtik el azt, hogy mit üzen október 23-a az utókor számára, és mit jelentett az ő kis életükben ez a sokadik, áldozatos, színvonalas szereplés.

Egy előadásra szánt mű mindig nagy hatást vált ki nemcsak a szereplőben, hanem a nézőben is. A változatos szövegek, képek, hang és mozgás közelebbé, átélhetőbbé és megérthetőbbé tette az ünneplő közönség előtt az 1956-os eseményeket. És segített abban, hogy a nemzeti ünnep napján a gyerekek megértsék majd családjuk körében is, mi miért történik aznap az ünnepi megemlékezések alkalmával.