Martinstag

A német nemzetiségi osztályok 2017. november 10-én tartották meg a hagyományos Márton-napot. A tanulók lelkesen készítették a lámpásokat erre a napra, tanulták a német dalokat, ismerkedtek Szent Márton történetével. A kisebbek Szent Márton köpönyegosztó legendájával kapcsolatos rajzokat színeztek és libát formázó díszeket készítettek, ami a szent püspökké avatásának módjára emlékeztet.  Minden osztály igyekezett a tantermet és az iskola falait hangulatossá varázsolni erre a napra. A várva-várt napon az ebédlő megtelt a tanulókkal, szüleikkel és a leendő kisiskolásokkal.

A program a 6. b tanulóinak műsorával kezdődött, akik Power-Point előadás keretében bemutatták Szent Márton életét, illetve püspökké avatásának történetét magyar és német nyelven. Majd egy jelmezes jelenet következett a köpönyegosztásról.

Ezután a 7. b osztály bemutatott egy hangulatos lámpás-táncot. Közben „Szent Márton” és segítői kiosztották a gyermekeknek a cukorkát, hiszen őt Németországban úgy is tisztelik és szeretik, mint a Mikulást.

Ezt követően került sor a lámpáskészítő verseny díjkiosztására. Minden osztályból az első három tanuló illetve a legötletesebb lámpást készítők kaptak tárgyjutalmat. Természetesen a libazsíros kenyér sem maradhatott ki a programból, mindenki igyekezett éhségét csillapítani vele, hiszen „Aki Márton-napján libát nem eszik, az egész éven át éhezik.” Ekkorra már kellően besötétedett és elindulhattunk lámpásunkkal a városba, hogy elvigyük az emberek közé a szeretet fényét!

Köszönet illeti a szülőket, akik minden alkalommal lelkesen segítik a gyermekek készülődését és részt vesznek ezen a hangulatos esti programon.

Felkészítő tanárok:

lámpáskészítő verseny zsürizése, díjkiosztás: Szabóné Jancsurák Rozália, Feketéné Prokop Dorottya,

  1. b osztály lámpás-tánc: Tarrné Varga Erzsébet
  2. b osztály műsorának felkészítése: Dudás Lászlóné

óvodások fogadása, ajándékkészítés: Polyák Csilla

hangosítás, fénykép: Naár János, Dudás Lászlóné

Sátoraljaújhely, 2017. november 10.

Dudás Lászlóné, német nemzetiségi tanító