2. nap Parajd – Korond – Székelyudvarhely – Szejke – Farkaslaka

Kipihenve az első nap hosszú utazását, a második nap sok látnivaló várt ránk.

Először Parajdra mentünk. Odafelé a tanulók ismertették a település eredetét, történetét, a só keletkezését és élettani hatását. A hallottakat a sóbarlangban meg is tapasztalhattuk és együtt ismertük meg az ottani kiállítás alapján a só történetét valamint bányászatának módját.

Ezután Korondra menvén a buszon információt kaptunk az ott űzött mesterségekről (agyagozás, taplózás, népi viselet), melyeket aztán a vásárban megfigyelhettünk, sőt vásárolhattunk is belőle.

Következő állomásunk Székelyudvarhely volt, mert már igencsak megéheztünk, és ott rendeltünk ebédet. De azért előtte még végig sétáltunk a város főterén, ahol több emlékmű is láátható híven őrizve történelmünk egy-egy darabját. Tanári ismertetőből megtudtuk, hogy a románok igyekeztek ezeket eltüntetni, ám a székelyek őrzik magyarságukat, történelmüket.

A várostól nem messze található Szejkefürdő. Itt  nyugszik Orbán Balázs – a legnagyobb székely – kinek sírját egy székelykapu-soron lehet megközelíteni. Szobrát pedig Székelyudvarhelyen láttuk. Megismertük életének főbb állomásait és azt, hogy több kötetben írta meg Székelyföld földrajzát, történetét és természeti kincseit.

A nap utolsó állomása Farkaslaka volt. Látogatást tettünk Tamási  Áron szülőházában, ahol az író rokona mesélt nekünk Áron bácsiról – ahogy ő emlegette. Felvételről a hangját is meghallgattuk. Utunk innen a temetőbe vezetett az író sírjához. A Szózatot énekelve két tanuló koszorút helyezett el és egy másik részletet olvasott az Ábel című műből.

Már izgalommal vártuk a visszaérkezést, mert ekkor került sor egy barátságos kosármérkőzésre a sóváradi diákokkal. A kezdeti kiegyenlített küzdelem végül győzelmet hozott számunkra.
Itt kerítettünk sort a sóváradi iskola számára hozott ajándék átadására is. Az idén a focicsapat részére való teljes mez-felszerelést hoztunk SÓVÁRAD felirattal. Az ajándéknak nagyon örültek.