3. nap Gyergyószentmiklós – Gyilkos-tó – Békás-szoros

Újabb szép napnak néztünk elébe – a természeti szépségek sokasága várt ránk. Olyanok, melyeket itthon nem láthatunk.

Az első állomásunk Gyergyószentmiklós volt, amelyet nagyrészt ma is magyarok laknak. Megkoszorúztuk Kossuth Lajos szobrát és Kossuth-nótát énekeltünk. Majd sétát tettünk a belvárosban.

Mielőtt megérkeztünk volna a Gyilkos-tóhoz, megismertük keletkezésének történetét és persze legendáját. Láttuk a vízből kiálló fenyőcsonkok maradványait. Azt is megtudtuk, hogy a tó sajnos fokozatosan hordalékkal töltődik fel. Számítások szerint 2080-ra el fog tűnni. A biológia szakos tanárnő a hely növényvilágáról beszélt a diákoknak.

A Békás-szorosban gyalogosan sétáltunk végig, hogy jobban megcsodálhassuk a Békás-patakot és a páratlan szépségű magasba törő sziklákat. Az út mentén egy sziklával védett helyen esküt is tettünk magyarságunkról, és az elcsatolt területeken élő magyarok megsegítéséről.

A program végén igyekeztünk vissza, hogy minél több időt tölthessünk új barátainkkal. A beszélgetésen, játékon túl a közelgő „Nemzeti összetartozás” napjára készülve kreatív foglalkozást szerveztünk. Papírból nemzeti színű virágot, piros-fehér-zöld fonalból karkötőt készítettünk.

A tart

almas nap végén visszaindultunk szállásunkra, ahol a házigazdák megint finom vacsorával vártak